Teams naar een andere modus

Mijn vrouw werkt in het onderwijs. Gisteren ontving ze een mail van haar leidinggevende. “Ik kruip nu weer even achter het scherm om met jullie contact te houden…. Hoewel het al wel duidelijk was, weten we nu zeker dat we tot tegen de zomer te maken hebben met beperkende maatregelen. Dat betekent dat we langzaam moeten overschakelen van de sprintmodus, naar een setting die wat langer vol te houden is. Steeds meer thuis werken, minder op school, minder met elkaar, meer alleen… We zullen er een modus voor moeten vinden. Het helpt merkt ik dit ook maar gewoon te benoemen. Neem de ruimte om het voor jezelf op een goede manier te regelen zodat je goede aandacht voor thuis, af kunt wisselen met aandacht voor t werk. Stem met collega’s af hoe je dat doet en houd een beetje rekening met elkaar. Daarbij is het goed om af en toe ook even offline te zijn. Ondertussen gaat het leven ook gewoon door. Gelukkig maar.”
Gaaf, hè? Want in zijn mail ging hij ook nog in op wat dit thuiswerken voor iedereen kon betekenen en toonde hij veel waardering en begrip.
Op allerlei plekken zie je dat teams ineens op een totaal andere manier moeten werken. Waarbij mensen, al dan niet noodgedwongen, fors in de overdrive gaan. Dat levert fantastische resultaten (en adrenaline) op. Maar trekt een enorme wissel op iedereen. Op het vlak van zelforganisatie en eigenaarschap hebben teams mega stappen gezet. Hoe kom je echter in een modus die langer vol te houden is? Hoe vind je samen de juiste focus? Dat is de opgave waar veel teams voor staan.
Met een leidinggevende die bovenstaande mails verstuurt zal het wel goed komen. Die bewaakt bijvoorbeeld de balans tussen de zakelijke en de menselijke kant wel.
Als -kleine- bijdrage in deze bijzondere tijden delen we graag een hulpmiddel hiervoor: een format voor de digitale AFWAS-methode. In ons boek Professionals aan het stuur vertellen we daar meer over. Voor teams die allang gewend zijn om virtueel te werken wellicht overbodig. Maar voor al die teams die op dit vlak nu een steile leercurve doormaken vast nuttig. Dus hierbij, gratis, een handige tool voor jou en jouw team om te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens jullie wekelijke ‘online’ teamupdate: https://lnkd.in/dh7cWSx